Publicerad -

Nyhetsarkivet

 

2009-03-13 Danska galtar in i Sverige
Sveriges Grisföretagare ser positivt på det avtal som förra veckan signerades mellan Nordic Genetics och Norsvin, vi hoppas nu på en långsiktig kraftsamling och arbetsro i avelsfrågan. Vi beklagar att en under många år utebliven svensk avelssatsning satt oss i en situation där vi kan ha tappat konkurrenskraft. Det finns goda skäl till att det genetiska arbetet bör bedrivas konsekvent och framåtsyftande för svenska grisföretagare, vi lever i öppen konkurrens från omvärlden.
2009-02-23 Skrivelse rörande ev. förslag om att förbjuda stallgödselspridning på fosforklass V- jordar
Sveriges Grisföretagare har fått kännedom om att det på SJV pågår en utredning där en av flera åtgärder som diskuteras är ett möjligt förbud mot att sprida stallgödsel på jordar med fosforklass V. Med anledning av detta vill vi från Sveriges Grisföretagare ge ett antal synpunkter i frågan och också finna en möjlighet att träffa utredarna för en fördjupad diskussion.
2009-01-29 Offentliga Sverige följer inte svenska djurskyddslagar
Sveriges Grisföretagare uppmanar det offentliga Sverige att se över köttupphandlingen ur djurvälfärdssynpunkt och Sveriges riksdag att lagstifta om ursprungsmärkning av griskött, charkprodukter och färdigrätter. Det skriver Annika Bergman i detta debattinlägg efter Jordbruksverkets rapport "Merbetalningar för kött – var hamnar de?".
2009-01-21 Svenska Pig bildar bolag
För att bli ett ännu starkare stöd inom svensk grisproduktion storsatsar Svenska Pig och bildar bolag – med mer resurser och ny vd
2009-01-08 Nya tag med Sveriges Grisföretagares årsstämma – Vad tycker Du?
Inom Sveriges Grisföretagare diskuteras just nu hur föreningens årsstämma kan utvecklas och bli ännu mer intressant för såväl medlemmar som hela grisnäringen. Var med och säg vad Du tycker!
2008-12-17 Unik svensk djurhållning ligger långt före
Med den svenska djurskyddslagen som grund har svenska grisar tillgång mer halm och strö, större ytor och en mer djurvänlig miljö än vad grisar i andra länder har. Uppgifter i Sveriges Radio om brister i tillsynen ändrar inte på dessa fakta.
2008-12-11 Ursprungsmärk griskött!
När julen närmar sig duggar larmrapporterna om griskött tätt. Fakta blandas med braskande rubriker och sensationslystnad. Dioxinlarmet för irländskt griskött riskerar att svärta ner allt griskött i konsumenternas ögon. Mitt i detta tumult står vi, luttrade svenska grisbönder, tar oss för pannan och undrar var det gick snett? All import av griskött kommer från länder med väsentligt lägre krav på hur djuren har det.
2008-12-08 Hur långt får det gå?
De avsevärda produktionsvolymer som konkurrerats ut från svenska marknaden på bekostnad av ökad import är ett allvarligt problem. En anledning som spelar en avgörande roll är kostnadsläget, Sverige har en betydligt restriktivare djurskyddslagstiftning än de flesta av våra konkurrenter.
2008-11-19 Varför är det så tyst om grisaveln i Sverige?
Debattinlägget har en bra och insiktsfull inledning och vi har inte mycket att tillägga till det, förutom att vi oroar oss för att vi tappar kompetens på SLU om svensk grisavel läggs ner. Det viktigaste för svensk framtida grisproduktion är att vi får en långsiktighet i avels- och livsvinsproduktion. Det skriver Annika Bergman och Jan Vallgårda här i en kommentar.
2008-10-19 Med Sveriges Grisföretagare på Elmia
Dags för Elmia 2008 och Sveriges Grisföretagare är på plats. Välkomna till vår monter i hall A och Mingeltorget strax intill. Här kan du träffa kollegor och representanter för företag och organisationer som är viktiga för oss grisföretagare. Kom också och diskutera dina problem och möjligheter med oss i föreningen Sveriges Grisföretagare.
2008-09-22 Behövs svenskt griskött?
Frågan om svenskt griskött behövs, har den senaste veckan ställts på sin spets då Coop har slängt ut Scan från butikshyllorna. Varumärket Scan står för svenskproducerat kött och är en av de viktigaste marknadskanaler som svenska bönder har. Det skriver Sveriges Grisföretagares ordförande, Annika Bergman, i detta debattinlägg.
2008-09-11 Det är skillnad på svenska och danska grisar
Marknadsföringen av danskt griskött i Sverige är massiv. Detta är i sig inget att säga om. Däremot måste faktafel påtalas. Det menar Sveriges Grisföretagare som i ett debattsvar riktat till Danish Meat, klargör skillnaden mellan svenskt och danskt griskött.
2008-09-02 Systemfel styr prisbilden
Svensk grisproduktion kommer att fortsätta krympa så länge nuvarande ”systemfel” styr prisbildningen av svenska grisar. Det skriver Annika Bergman i detta inlägg där hon tar upp den heta potatisen om "lojalitetspris" till vissa och marknadspris till andra.
2008-07-11 Copa-Cogeca möte 7 juli 2008
Ökad export från EU, minskad slakt och färre suggor. Men fortsatt höga foderkostnader. Detta är något av vad verksamhetsledare Margareta Åberg Andersson rapporterar från efter det senaste mötet med Copa-Cogeca. På dagordningen fanns även diskussioner om kloning samt läget i WTO-förhandlingarna.
2008-06-27 Förändring av prisskalor
I den pressade situation som råder med starka krav på noteringshöjningar så verkar en del slakterier falla för frestelsen att kommunicera höjningar av noteringen samtidigt som man inför omedelbart verkande förändringar av prisskalorna.
2008-06-19 Välbesökt välordnad stämma på Billingehus
Med nytt namn, Sveriges Grisföretagare, och en ny vassare profil mot bestämda mål som ökad konkurrenskraft för grisföretagaren/medlemmen tog grisföretagarnas förening ett rejält avstamp för framtiden vid den välbesökta och utmärkt välordnade stämman på Billingehus i Skövde den 17-18 juni 2008.
2008-06-16 Årets Medarbetare: Iris Alexandersson
Pressmeddelande, Sveriges Grisproducenter, 2008 06 16
Föreningen Sveriges Grisproducenter och tidningen Svensk Gris med knorr utser varje år Årets Medarbetare inom grisföretagen. Priset delas ut på Sveriges Grisproducenters Årsstämma på Billingehus i Skövde den 18 juni.
2008-06-16 Dags för årets höjdpunkt i grisbranschen
Årets höjdpunkt för den svenska grisbranschen står för dörren. Den 17-18 juni hålls nämligen årsstämman för Sveriges Grisproducenter.
Arrangemanget samlar hela näringen och på programmet står intressanta seminarier, "speakers corner", utställning och mycket annat.
2008-06-16 Möt Mattina, Tina Nordström, på Billingehus
Tina Nordström, känd mat-TV och Let's dance, deltar på Sveriges Grisproducenters årsstämma på Billingehus den 18 juni 2008.
Tina Nordström är nämligen även ambassadör för det svenska grisköttet. Möt upp och träffa henne.
2008-03-14 Ur krisen föds styrkan
”Sveriges Grisproducenter påverkar genom aktiv näringsbevakning och medverkar till att skapa förbättrad konkurrenskraft för den enskilda grisföretagaren”.
Det skriver styrelsen för Sveriges Grisproducenter, genom Annika Bergman, ordförande, och Margareta Åberg Andersson, verksamhetsledare i detta inlägg.
« Föregående sida 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 Nästa sida »