Publicerad 2006-06-27

Lunchköttet svenskt? Ja!

Stämmolunchen på torsdagen tillagades av Vadstena Värdshus vid Rådhustorget, ett stenkast från Vadstena slott där stämman hölls.

Papperen på borden. Fredrik Enkvist och Niklas Andersson hade tillagat torsdagens stämmolunch. De var väl medvetna om att kunden ville ha svenskt kött och de kunde omgående visa det med leveransens följesedlar vid denna tidnings besök hos dem.
Kockar och ägare till värdshuset är Fredrik Enkvist och Niklas Andersson. Vid en förfrågan av undertecknad, kunde de omgående tala om att det griskött (skinkstek) som serverades vid lunchen var svenskt. Beställningen av köttet gick genom Servera och leverantör var Stockholmsbaserade Lagerström Företagen AB.
- Vi försökte också spåra från vilken gård köttet kom. Men vi kom inte längre än att det kommer från Kalmarslakteriet och en gård i Skåne-Blekinge-Småland.

Det sa Fredrik Engkvist som på eget initiativ hade varit i kontakt med KLS och frågat om köttets utsprung, innan undertecknad dök upp. Av de leveranssedlar från 2006 06 13 som Fredrik tillhandahöll (bilden), framgick att beställningen som han hade gjort till stämmolunchen, omfattade dryga 40 kilo skinkstek, nätad, svensk, och att batchnumret var 145201.